Op = stop

Loopt er een medicijn dat je niet wilt vervangen als het op is maar nog wel wilt opgebruiken? Schrijf “Op is stop” op de spuit als deze nog niet leeg is, maar wel opgebruikt kan worden. Noteer het in de status en communiceer met het team. Zo voorkom je spillage van medicatie.

Lees meer

Infusen zonder PVC

Infuuslijnen kunnen uit PVC of uit ander materiaal (non-PVC) bestaan. Kies altijd voor de variant zonder PVC erin: dit is duurzamer.

Lees meer

Geen thuismedicatie bij IC-opname

Veel thuismedicatie hoeft tijdens een opname op de intensive care niet gegeven te worden. Denk hierbij aan bisfosfonaten, crème en zalf, een aantal vitamines en zelfzorgmiddelen. Maak hierover zelf beleid met je team.

Lees meer

Geen onnodige medicatie

Bij een aantal geneesmiddelen kan bij start met de medicatie meteen de stopdatum meegegeven worden. Denk hierbij aan antibiotica, metoclopramide en erythromycine (bij maagontlediging). Ook elektrolyten kunnen eenmalig worden voorgeschreven.

Lees meer

Lagere pompstanden

De pompstanden van waakinfusen en waakpompen kunnen verlaagd worden naar 2 ml per uur. Hierbij kan per 24 uur 1 infuuszakje of spuit van 50 ml worden toegediend. Dit is duurzamer en efficiënter. Bekijk daarnaast goed of een ‘duwlijntje’ echt nodig is. Heeft een patiënt hoge standen van de spuitpompen? Dan is het een optie…

Lees meer

Injectie in plaats van infuus

Veel geneesmiddelen kunnen via een bolusinjectie gegeven worden in plaats van een infuus. Er zijn lang houdbare spuiten te koop van bijvoorbeeld dexamethason, metoclopramide en atropine. Veel antibiotica, zoals cefalosporines, kunnen ook direct gegeven worden. Dit is duurzamer dan toediening per infuus of per 100 ml NaCl. Wanneer medicatie opgelost moet worden in NaCl 0,9%,…

Lees meer

Efficiënt voorraadbeheer

Gooi overtollige medicijnen weg in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als de IC aangesloten is op Pharmafilter kunnen restanten van medicatie in de gootsteen weggespoeld worden. Lever verlopen medicatie weer in bij de apotheek of laat het afvoeren via de SZA. Scheid kartonnen doosjes en overig papier bij het papierafval.

Lees meer