Medicatie

Op de intensive care gebruiken we veel medicatie. De resten hiervan komen in het afvalwater terecht. We onderzoeken daarom hoe we de hoeveelheid medicatie in het afvalwater kunnen verminderen. Ook kijken we hoe we medicatie duurzamer kunnen inzetten op de IC. Ook aan de slag met dit thema? Bekijk de uitgelichte tips hieronder.

Alle tips

Gooi overtollige medicijnen weg in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als de IC aangesloten is op Pharmafilter kunnen restanten van medicatie in de gootsteen weggespoeld worden. Lever verlopen medicatie weer in bij de apotheek of laat het afvoeren via de SZA. Scheid kartonnen doosjes en overig papier bij het papierafval.

Overleg regelmatig met je apotheker over het voorraadbeheer van de apotheek op de intensive care. Let hierbij op te grote voorraden, waarbij medicatie over de houdbaarheidsdatum gaat.

Veel geneesmiddelen kunnen via een bolusinjectie gegeven worden in plaats van een infuus. Er zijn lang houdbare spuiten te koop van bijvoorbeeld dexamethason, metoclopramide en atropine. Veel antibiotica, zoals cefalosporines, kunnen ook direct gegeven worden. Dit is duurzamer dan toediening per infuus of per 100 ml NaCl. Wanneer medicatie opgelost moet worden in NaCl 0,9%, dan heeft oplossing in 50 ml in plaats van 100 ml de voorkeur.

Geef medicatie zoveel mogelijk oraal. Vraag je apotheker welke medicatie je kunt omzetten van intraveneus naar oraal!

De pompstanden van waakinfusen en waakpompen kunnen verlaagd worden naar 2 ml per uur. Hierbij kan per 24 uur 1 infuuszakje of spuit van 50 ml worden toegediend. Dit is duurzamer en efficiënter. Bekijk daarnaast goed of een ‘duwlijntje’ echt nodig is. Heeft een patiënt hoge standen van de spuitpompen? Dan is het een optie om, wanneer mogelijk, over te gaan op een dubbele dosering. Hierdoor hoef je de spuiten minder vaak te verwisselen.

Bij een aantal geneesmiddelen kan bij start met de medicatie meteen de stopdatum meegegeven worden. Denk hierbij aan antibiotica, metoclopramide en erythromycine (bij maagontlediging). Ook elektrolyten kunnen eenmalig worden voorgeschreven.

De vancomycinespiegel kan uit restanten van bloedgassen bepaald worden. Vooral bij continue toediening is dit handig en duurzaam. Dit is gevalideerd.

Veel thuismedicatie hoeft tijdens een opname op de intensive care niet gegeven te worden. Denk hierbij aan bisfosfonaten, crème en zalf, een aantal vitamines en zelfzorgmiddelen. Maak hierover zelf beleid met je team.

Infuuslijnen kunnen uit PVC of uit ander materiaal (non-PVC) bestaan. Kies altijd voor de variant zonder PVC erin: dit is duurzamer.

Infuus en perfusorlijnen kunnen 7 dagen gebruikt worden (ipv 4 dagen).

Bekijk hier de best practice.
Bekijk hier het testplan Infuus toediensystemen

Centrale lijnen kunnen opnieuw geplaatst worden wanneer dat nodig is. Ze hoeven dus niet na een standaard tijdsduur verwisseld te worden.

De Groene IC heeft een best practice Centraal veneuze lijn inbrengen samengesteld. Bekijk deze hier.

Effluentzakken van de CVVH kunnen 24 uur hergebruikt worden. Dit scheelt 6-8 zakken per patiënt per dag.

Loopt er een medicijn dat je niet wilt vervangen als het op is maar nog wel wilt opgebruiken?

Schrijf “Op is stop” op de spuit als deze nog niet leeg is, maar wel opgebruikt kan worden. Noteer het in de status en communiceer met het team.

Zo voorkom je spillage van medicatie.

Deel jouw idee

Heb je zelf ideeën voor meer duurzaamheid in de zorg? Laat het ons weten! Neem hieronder contact met ons op.