Isolatiejassen

Isolatiejassen horen bij persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en beschermen de drager tegen contact met besmettelijke stoffen. De meeste isolatiejassen worden maar één keer gebruikt voor we ze weggooien. Dat zorgt voor veel afval op de IC! We maken daarom plannen voor duurzamere isolatiejassen op de intensive care. Bekijk onze uitgelichte tips hieronder.

Alle tips

De meest duurzame optie is minder jassen gebruiken. Controleer of je beleid dit toelaat.

De Groene IC beveelt het gebruik van herbruikbare (wasbare) isolatiejassen aan. Deze jassen hebben pas na 100 keer gebruiken een nieuwe chemische coating nodig. Ze gaan dus veel langer mee en zijn toegestaan volgens de huidige landelijke regels!

Door het gebruiken van herbruikbare isolatiejassen wordt een stuk minder afval geproduceerd op de IC. Het wassen van de jassen kost wel veel water, maar nog steeds minder dan het produceren van nieuwe jassen.

Milieu besparing per isolatiejas:

  • 28% totaal energiegebruik over de hele levenscyclus.
  • 30% minder CO2-emissie over de hele levenscyclus.
  • 41% minder watergebruik over de hele levenscyclus.
  • 99% minder afval.
  • Voor een jaarlijks verbruik van 100.000 wergwerpjassen is dat een verlaging van de CO2-footprint met +/- 9050 kg CO2 eq per jaar (= uitstoot van +/- 40.000 auto km’s met een benzine auto)

Qua kosten is de duurzame herbruikbare isolatie jas ook nog eens goedkoper, waarbij wordt aanbevolen lokaal offertes aan te vragen en businesscase na te rekenen voor eigen ziekenhuis.

  • Reusable jas: +/- €1,50 per gebruiksbeurt (aanschaf, wassen)
  • Disposable jas: +/- €2,00 per gebruiksbeurt (aanschaf + afvoer via speciaal ziekenhuis afval)
  • Verschil: de reusable is €0,50 per jas, op basis van 100.000 gebruiken per jaar goedkoper is met een besparing van €50.000,- per jaar.

Na lokale toetsing /goedkeuring van de hygiëne en infectiepreventie (bijvoorbeeld na contact met HIP Amsterdam UMC, Catharina Ziekenhuis, Radboudumc of Erasmus MC) kunnen de jassen in gebruik genomen worden. De ziekenhuizen die reeds zijn overgestapt gebruiken de jassen met hoge tevredenheid.

Het gebruik van deze duurzame herbruikbare jassen is daarom met recht de best practice te noemen.

Download Best practice Isolatiejassen v4.1

Deel jouw idee

Heb je zelf ideeën voor meer duurzaamheid in de zorg? Laat het ons weten! Neem hieronder contact met ons op.