Afval
Ziekenhuizen veroorzaken een enorme hoeveelheid afval: gemiddeld 1200 tot 2000 kilo per bed per jaar. Van al dit afval wordt gemiddeld nog maar 15 tot 20 procent gerecycled. Dat kan beter! Volgens de Green Deal duurzame zorg moeten we in 2050 voor 95 procent circulair werken. Er moet nog veel gebeuren voor het zover is! Daarom zetten we ons in om de hoeveelheid afval op de IC te verminderen. Daarnaast gaan we ook aan de slag om afval beter te scheiden en recyclen. Zelf ook aan de slag? Bekijk alle tips hieronder.
Waarom moeten we het afval op de IC scheiden?
Op dit moment wordt bijna al het restafval van het ziekenhuis verbrand. Dat gebeurt omdat het afval dat niet gescheiden wordt besmettingsgevaar oplevert voor medewerkers die het afval scheiden en vaak ook scherpe voorwerpen bevat. Daarom is het belangrijk om het restafval zuiver te houden. Door afval goed te scheiden kan er meer hergebruikt worden en hoeven we minder afval te verbranden, wat voor flink minder uitstoot zorgt.
Bovendien is het afvoeren van een gescheiden afvalstroom vaak goedkoper dan het afval afvoeren via restafval. Er zijn zelfs ook afvalstromen, zoals papier en folie, die het ziekenhuis geld kunnen opleveren in plaats van kosten.
Het gescheiden inzamelen van afval is alleen zinvol als het daarna ook gescheiden wordt ingeleverd en op de juiste manier wordt verwerkt. Ga dus bij je afvalverwerker na wat de mogelijkheden zijn.
Alle tips
Deel jouw idee
Heb je zelf ideeën voor meer duurzaamheid in de zorg? Laat het ons weten! Gebruik het formulier om je idee door te geven.